Mielialojen ja tunteiden kirjaaminen sekä mielenterveysarviointien tekeminen

Seuraa mielen hyvinvointiasi kirjaamalla mielialasi ja tunteesi ja tee standardoituja mielenterveysarviointeja, jotta voit ymmärtää paremmin nykyistä masennus- ja ahdistuneisuusriskiäsi. Jos sinulla on mielenterveyteen liittyviä huolia, ota yhteys lääkäriin.

Mielialojen ja tunteiden kirjaaminen

Voit valita, haluatko kirjata juuri nyt tuntemasi tunteen vai mielialasi koko päivältä.

iPhone tai iPad

1. Avaa Terveys-appi.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiasivupalkki.

3. Napauta Mielen hyvinvointi ja sitten Mielentila.

4. Jos tämä on ensimmäinen kirjauksesi, napauta Aloita. Muussa tapauksessa napauta Kirjaa.

5. Valitse Tunne, jos haluat kirjata tunteesi juuri nyt, tai Mieliala, jos haluat kirjata, minkälainen olosi on ollut tänään yleisesti.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä
  6. Valitse tunteesi liukusäätimellä ja napauta sitten Seuraava.

7. Napauta valinnaisia sanoja, jotka kuvaavat tunnetta parhaiten, ja napauta sitten Seuraava.

8. Valitse valinnaisista sanoista napauttamalla ne, joilla on suurin vaikutus sinuun, ja napauta sitten Valmis.

Apple Watch

1. Avaa Mindfulness-appi.

2. Napauta Mielentila ja napauta sitten Kirjaa, millainen tunne sinulla on juuri nyt tai Kirjaa, millainen yleinen olosi on ollut tänään.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä
  3. Valitse tunne kääntämällä Digital Crownia ja napauta sitten oikeassa yläkulmassa olevaa valintamerkkiä.

4. Valitse valinnaiset sanat, jotka kuvaavat tunnetta parhaiten, ja napauta sitten oikeassa yläkulmassa olevaa valintamerkkiä.

5. Valitse valinnaiset sanat, jotka vaikuttavat sinuun eniten, ja napauta sitten oikeassa yläkulmassa olevaa valintamerkkiä.

Muistutusten ottaminen käyttöön

1. Avaa iPhonessasi Terveys-appi ja napauta Selaa.

2. Napauta Mielen hyvinvointi ja sitten Mielentila.

3. Vieritä alaspäin ja valitse Valinnat.

4. Valitse muistutus päivän aikana tai päivän lopulla tai aseta tietty aika napauttamalla Lisää muistutus.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä

Voit myös napauttaa Hallitse Mindfulnessia Apple Watch -apissa, jos haluat säätää muistutuksia Apple Watchissa.

Jos haluat tehdä mielialojen ja tunteiden kirjaamisesta tavan itsellesi, lisää Terveys-widget iPhoneen tai Mindfulness-komplikaatio Apple Watchiin. Katso, miten voit lisätä widgettejä lukittuun näyttöön ja mukauttaa kellotaulua.

Mielenterveysarvioinnin suorittaminen

Saatavilla on mielenterveysarviointeja, joiden avulla voit ymmärtää nykyistä masennuksen ja ahdistuneisuuden riskiäsi.

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiasivupalkki.

3. Napauta Mielen hyvinvointi.

4. Napauta Ota enemmän irti Terveys-apista -kohdan alla olevaa Täytä kyselylomake -vaihtoehtoa. Jos olet aiemmin suorittanut arvioinnin, napauta Ahdistuneisuuden riski tai Masennuksen riski ja napauta sitten Täytä kyselylomake.

5. Vahvista ikäsi ja napauta sitten Aloita.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä
  6. Valitse vastaukset kysymyksiin ja napauta sitten Valmis.

Masennuksen arviointi on nimeltään PHQ-9 (Patient Health Questionnaire-9) ja ahdistuneisuuden arviointi on nimeltään GAD-7 (Generalized Anxiety Disorder-7). PHQ-9- ja GAD-7-arvioinnit ovat kehittäneet lääkärit Robert L. Spitzer, Janet B.W. Williams, Kurt Kroenke ja kollegat Pfizer Inc:n myöntämällä tutkimusapurahalla.

Lue lisää mielenterveysarviointien käyttämisestä

Mielen hyvinvointitietojen tarkasteleminen ja jakaminen

iPhonessa tai iPadissa:

1. Avaa Terveys-appi.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiasivupalkki.

3. Napauta Mielen hyvinvointi ja sitten Mielentila.

4. Napauta Näytä kaavioina.

5. Napauta Tilat, Assosiaatiot tai Elintapoihin liittyvät tekijät, jos haluat tarkastella aiempia kirjauksia, kirjauksiin liittyviä tekijöitä tai elintapoihin liittyviä tekijöitä, kuten treeniminuutteja, Mindfulness-minuutteja, nukkumista tai aikaa päivänvalossa, jotka voivat vaikuttaa mielen hyvinvointiin.

Kuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä

Jos jaat terveystietosi suojatusti, voit päättää, haluatko jakaa ahdistuneisuuden riskin, masentuneisuuden riskin ja mielentilan ystäville ja perheelle. Lue lisätietoja terveystietojen jakamisesta ja katsomisesta Terveys-apissa.

Mieliala- tai tunnekirjauksen tai arvioinnin poistaminen

Jos olet kirjannut mielialan tai tunteen väärin tai tehnyt arvioinnin epätarkasti, voit poistaa sen.

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiasivupalkki.

3. Napauta Mielen hyvinvointi.

4. Jos sinun on poistettava tunne- tai mielialakirjaus, napauta Mielentila. Jos sinun on poistettava arviointi, napauta Ahdistuneisuuden riski tai Masennuksen riski.

5. Vieritä alas ja napauta Näytä kaikki tiedot.

6. Napauta oikeassa yläkulmassa Muokkaa.

7. Napauta punaista Poista-painikettaPoista-painike poistettavan merkinnän tai merkintöjen vieressä. Voit myös napauttaa Poista kaikki.

No alt supplied for Image
  8. Napauta Valmis.

Kyselykehotteiden poistaminen käytöstä

Jos et halua, että sinua pyydetään tekemään mielenterveysarviointi muutaman kerran vuodessa tai kun sinulla on sarja epämiellyttäviä mielialoja, voit poistaa ajoittaiset kyselyt ja epämiellyttävien kirjausten kyselyt käytöstä.

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.

2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla sivupalkkiasivupalkki.

3. Napauta Mielen hyvinvointi ja sitten Ahdistuneisuuden riski tai Masentuneisuuden riski.

4. Vieritä alaspäin ja valitse Valinnat.

5. Poista käytöstä Ajoittaiset kyselyt ja Kirjattu epämiellyttäväksi.

Tietoja terveystietojen tietosuojasta

Päätät itse, miten käytät ja jaat tietoja, jotka lisäät itsestäsi Terveys-appiin. Voit päättää, mitä tietoja Terveys-appiin lisätään ja kuka voi käyttää tietoja.

Jos puhelin tai iPad on lukittu pääsykoodilla, Touch ID:llä tai Face ID:llä, kaikki Terveys-apin sisältämät terveys- ja kuntotiedot salataan SOS-tietoja lukuun ottamatta. Kaikki iCloudiin synkronoidut terveystiedot salataan sekä siirron aikana että palvelimillamme. Jos sinulla on uusin versio watchOS:stä ja iOS:stä, joissa on oletuksena käytössä kaksiosainen todennus ja pääsykoodi, terveys- ja aktiivisuustietosi tallennetaan tavalla, jota Apple ei pysty lukemaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun käytät Mielen hyvinvointi -ominaisuutta ja olet ottanut kaksiosaisen todennuksen käyttöön, iCloudiin synkronoidut terveystiedot salataan päästä päähän. Applella ei ole avainta tietojen salauksen purkamiseen, eikä se voi siksi lukea niitä.

Lääkäri ei ota sinuun yhteyttä, kun olet suorittanut mielenterveysarvioinnit.